Ilmainen www-laskuri

Aloitus

Vene

Tekniikka

Kalastus

Minä

Linkit

 

Tekniikka | Veneen moottori ja vaihteisto | Potkurin rakentaminen
Muuta sekalaista

 

Syksyllä 2003 mietteet teki jälleen tepposet. Sen verran pahan päähänpinttymän sain aikaiseksi että ajttelin kokeilla potkurin askartamista, ihan kotikonstein. Tämä projekti on todellista KOKEILUA, ja onnistumisen mahdollisuuksista en tiedä, mutta kaikkea pitää kokeilla, niinhän sitä sanotaan.

Vaihe 1, kuparilestin tekeminen mallipotkurin päälle:

Sopivaa suuruusluokkaa (22 tuumaa) olevan mallipotkurin lavan päälle naputtelin pienellä vasaralla 1,5mm:n kuparipellistä mallin. Pelti muovautui aivan mallilapaan kiinni, ja tämä lätkä on juuri samanmuotoinen kuin mallilavan pinta.
Pinta on viivoitettu parin sentin välein. Viivojen kohdalta piirretään profiili paperille.

Vaihe 2, kuparilestin tukeminen:

Kuparin takapuolelle rakentelin muovisuikaleista jäykisteet, jotta se ei muuttaisi muotoaan. Muovit on kiinnitetty pikaliimalla siksi että sitä käyttämällä saa nopeimmin mallin tuettua niin että se ei muuta enää muotoaan.
Viivat ja numerot mallin toiselta puolelta siirsin näkyviin toisellekkin puolelle myöhempiä vaiheita varten.

Vaihe 3, Siipiprofiilin kopiointi paperille:

Piirtelin jokaisen merkatun viivan kohdalta tarkan porfiili pahville, ja kopioin profiilit paperille. Paperilta siirtelin ne 1 kerrallaan lattaraudan pätkille ja hioin muodon lattarautoihin.

Vaihe 4, "Alasimen" rakentaminen:

Kun siipiprofiilit oli hiottu lattaraudan pätkiin, hitsailin raudat 10mm:n peltilevyn päälle, niihin kohtiin jotka olin piirtanyt kuparimalliin. Asetin jokaisen raudan erikseen ja tuin ne milloin milläkin langan pätkällä oikeaan kulmaan. Kun palaset olivat kohdallaan, leikkasin ja hitsasin niiden alle niin paljon rautaa kuin sain sopimaan.
Seuraavaksi koko komeuden ympärille kyhäsin peltilaatikon. Hitsailin erilaisia tartuntoja laatikkoon ja verkotin teräsverkolla laatikon sisuksen ja lattarautojen välit.
Laatikkoon valoin betonia johon on lisätty jonkinverran juotosbetonia sekaan.
Rakentelin myös pärssiin käypäisen vastinkappaleen.

Vaihe 5, Ensimmäisen lavan muokkaaminen:

Leikkasin 8mm:n teräslevystä sopivan palasen. Piirtelin palaseen tarkkaan harkituille kohdille viivoja ja tein muutamia valmistusta helpottavia viiltoja.
Laitoin 8mm:n lätkän "alasimen" päälle präsiin, ja murjoin lätkään ensimmäiset muodot, ihan raa'asti kylmänä.
Kun sain alustavan muodon murjottua, rupesin puuhaamaan mahdollisimman suurta hitsipilliä. Tuin lätkän "alasimen" päälle ruuvipuristimella, ja aloin lämmittelemään, kohtaansa kerrallaan. Kun rauta on punainen,silloin taotaan niin helekutisti. Punaisena rauta vääntyy aika helposti. Aikansa väänneltyän sain lätkän istumaan lestissään.
Kun muoto on valmis, hitsasin viillot kiinni toiselta puolelta.
Ensimmäisen hionnan jälkeen kokeilu näyttää tältä. Laitoja ei ole vielä siistitty ollenkaan.

Mallipotkuri on saatu hommaan malliksi mukaan

_________________________________________________________________________________
Tammikuu 2004, roskiskeikka
_________________________________________________________________________________

No niinhän siinä sitten kävi että en kelpuuttanut aikaisempia tekeleitäni, koska ne eivät tuntuneet pysyvän mitoissaan. Kaksi kappaletta lapa-aihioita lensi roskakoppaan ja uutta aihiota rupesin värkkäämään 6mm:n pellistä. Tästä kappaleesta tuli jo sellainen joka sopi minun toleranssiin.

Ropelin rakennus on edennyt siihen vaiheeseen että kaikki lapa-aihiot ovat olemassa, tosin hiukka eri vaiheessa jokainen. Ensimmäinen on valmis aihio, toinen hitsattu sellainen ja kolmas juuri lestistä irroitettu. Kaikista olis tarkoitus aada ensimmäiseski ensimmäisen kaltainen ja sitten ruveta sovittamaan niitä hitsauslestiin. Hitsauslestikin on vielä suunniteluosastolla minun pääkopan sisällä ;).


Vaihe 6, Hitsaus:

Lapojen muotoilun jälkeen hioin ne karkeasti muotoonsa ja passailin niistä suunnilleen samanlaiset kaikista. Onnistuin siinä mielestäni melkohyvin koska alkuperäinen kuparilesti istuu kaikkien päälle sillä tarkkuudella mikä oli tarkoitus saada aikaiseksi. Hiomisen jälkeen tekeleelle piti rakentaa hitsausjigi. Sen tein vanhasta lastulevyisestä toimistopöydän kannesta. Kanteen ruuvailin tarvittavat "ohjaimet" joiden paikka on määritetty mallipotkurin perusteella,Lestissä hitsailin  rusetin kasaan. hitsausksen aloitin heftaamalla lavat migillä kiinni. Kun palaset oli paikoillaan hitsasin lavat kiinni lopullisesti keskiöön OK48 puikoilla.Vaihe 7, Hionta:

Hitsauksen jälkeen hioin tekelettä taas karkeasti muotoonsa. Hitsauksen jälkeen tarkastin että kaikki on kohdallaan ja leikkelin lavat viimeiseen muotoonsa.  Oma hommansa oli saada mitoitettu kaikki lavat tasan samalle etäisyydelle toisistaan. Aikaa ja hermoja säästämättä sain koko tekeleestä sellaisen että kaikki mitat täsmää ja lavat on muutenkin oikeilla kohdillaan ja lestinsä mukaiset.
Kun rusetti oli hiottu karkeasti muotoonsa etupuolelta, maalasin sen väliaikaisesti toiselta puolelta. Maalata se piti toiselta puolelta siksi että tietää hioa kaikista lavoista juuri samanverran. Tämäkin juttu kannatti tehdä koska tasapainottaminen oli paljon helpompaa kun ei tullut summamutikassa hiottua sieltä täältä, vaan paikat oli piirretty ja selvillä joka lavassa.Vaihe 8, Maalaus:

Kun kaikki pinnat oli hiottu ja viimeistelty, tasapainotin potkurin rengaskoneessa. Tasapainoituksen jälkeen hiekkapuhalsin pinnat. Maaliksi tuli Inertaa, jäänmurtajaväriä, joka on epoksimaali ja erittäin luja kestämään kulutusta. Ennen maalausta  pinnat piti karhentaa joten hiekkapuhalsin koko komeuden karkealla hiekalla. Varmasti tuli riittävän hyvä tartuntapinta maalille ;).Maalasin potkurin useampaan kertaan. Takapuolella on yksi kerros. Maalista johtuen yksikin kerros on jo riittävän paksu suojaamaan erittäin hyvin joten en katsonut tarpeelliseksi hölvätä maalia liikaa. Etupuolella on 2 kerrosta koska ensimmäinen kerros ei ollut peittänyt joka paikkaa. Ensiksi paikkamaalasin tarpeelliset kohdat mutta pinnasta ei tullut hyvä, joten maalasin seuraavana päivänä etupuolen vielä uudelleen. Nyt on hyvä.Vaihe 9, Valmis!!!:

Loppuhiupennukseksi kuva kokeiluvalmiista potkurista. Tämä harjoituskappale menee koekäyttöön ms. Wiimaan ensi suveksi. Näiden kokemuksien perusteella rustaan itselleni uuden potkurin omaan käyttöön. Se tulee olemaan muutaman tuuman halkaisijaltaan isompi.Oma potkuri

Oman potkurin valmistus oli hiukan erilainen prosessi. Tuotekehitystä piti tehdä kovasti ja valmistaa erilaisia työkaluja. Lavat on koekappaletta tarkempia ja ne on valmistettu hiukan eri menetelmällä. Lopputuloksena sain valmiiksi 4-lapaisen 28" x 32" potkurin. Lavat on tehty 8mm:n teräksestä.Sivun alkuun