Ilmainen www-laskuri

Aloitus

Vene

Tekniikka

Kalastus

Minä

Linkit

 

Tekniikka | Veneen moottori ja vaihteisto | Potkurin rakentaminen
Muuta sekalaista

 

Veneen moottori ja vaihteisto

Moottoriksi venettä varten hankin Leyland 410, 6 sylinterisen turbo diesselin ja Wilssonin paineilmatoimisen puoliautomaattivaihteiston MS Elliliinasta. Moottorin ja vaihteiston irrotus alkoi tästä.

Pikkuhiljaa moottori ja vaihteisto rupeaa paljastumaan.

Ehjänä maassa kumpikin, kiitokset talkoo porukalle. Nyt homma jatkuu siitä että puuhataan kuljetus uuteen osoitteeseen.

Lokakuussa 2003 koitti se päivä kun ensimmäinen käynnistys uudessa osoitteessa tapahtui. Ja sehän lähti helposti pyörimään.
Ennekuin käynnistin koneen, tulppasin ohjaustehostimen pumpun öljykierron yhdisteputkella ja laitoin putkeen öljyt sisään. Samoin jäähdytys kierto on järjestetty niin että neste kiertaa pienen mutkaputken kautta suoraan takaisin kiertoon.

Pieni videon pätkä 1

Pieni videon pätkä 2

Moottorin keittämis-ongelma

Kummallakin testireissulla havaittiin kiusallinen vaiva, kone keittää. Jostakin syystä nesteet ei kierrä jos jäähdytysjärjestelmä on tyhjennetty. Ensimmäisen testiajon jälkeen rakentelin kölijäähdytysputkeen ilmausventtiilin. Ajattelin että neste ei kierrä siellä mielellään vaan putkeen syntyy ilmatasku. Tämä teoria vesittyi toisella testiajolla ja päättelin että vika on koneessa.
Irroitin koneesta termostaatin ja tarkemmissa tutkimuksissa selvisi että termaria oli joskus aiemmin yritetty survoa paikoilleen väärinpäin. Tähän päätelmään tulin siksi, että termostaatin runko oli vääntynyt jolloin termostaatti myös jumitti. Uusi termostaatti löytyi traktorin varaosista, Massey Fergusonin jonkin mallin termostaatti on halkaisijaltaan saman kokoinen ja leimattu samalle lämpötilalle kuin entinen. Uusi osa paikoilleen varustettuna 5mm:n juorureiällä.
Termostaatin yläpuolella olevaan mutkaan tein ilmaus-haaran joka on aina auki paisuntasäiliöön. Haarassa on 3mm:n reikä ja kirkasta letkua, jotta nähdään mitä putkessa liikkuu ja milloin. Tämän tarkoituksena on ilmata koneen jäähdytysjärjestelmä automaattisesti.
Samalla ylä- ja alavesiletkujen mutkiin tein valmiiksi lämmittimen lähdöt.


Vaihdelaatikon muutostyö

Toisella testiajolla huomattiin vaihteistossa pieni ongelma, tulopuolen akseli lieppaa. Tutkiskelin vaihteistoa ja selvisi että se vaatisi hieman suurempaa huomiota. Muutamissa paikoissa oli väljää ja tulopuolen akseli kaipaisi ylimääräisen tukilaakerin.  


Kuvassa laakerin sisäkehän sisäpuolella on 2 holkkia. Booriholkin ja laakerin sisäkehän välissä olevan holkin tein uudelleen, koska laakerin sisäkehä oli pyörinyt holkissa. Holkkien välissä oli suuri välys. Uuden osan tein sen verran tiukaksi että lämpöä piti käyttää asennus vaiheessa.


Tässä laakeri on paikoillaan uuden osan kanssa. Oma hommansa oli saada laakeri ehjänä ulos vaihteistosta. Pujotin kuulien välistä kuparilangat laakerin vastakkaisille puolille ja sidoin langat niin että ne kesti vetää. Sitten kaasutoholla lämpöä pesän ulkopintaa, jolloin laakerin sai vedettyä ehjänä ulos.


Akseli tarvitsi tueksi ylimääräisen tukilaakerin. Laakereiksi sovitin 2kpl kartiorullalaakereita. Sorvasin pesän alumiinista. Pesä on hitsattu entiseen laippaan josta on sorvissa oikaistu pinta suoraksi. Tässä pesä on mallailua ja mittailua varten paikoillaan.


Uusien laakereiden sisään, tulopuolen akselin päälle sorvasin soviteholkin. Holkki on mitoitettu niin että se vastaa vanhoihin osiin kiristettäessä. Koko komeus on mitoitettu niin että entiset osat ei muuta paikkaansa ja akseli ei pääse päittäin liikkumaan. Uusien laakereiden voitelu hoituu roiskevoiteluna. Porasin poistoreiän uuden laakeripesän alareinaan. Tarvittaessa pesän yläpintaan on mahdollista lisätä ylimääräinen painevoitelu öljynlauhdutuskierrosta.


Uusien laakereiden etupuolelle laitoin stefan pitämään öljyt sisällä. Laakerit kiristetään paikoilleen päätylaipalla. Pesän puolelle kiersin pinnapultit lukitteen kanssa, muttereilla kiristys ulkopuolelta. Päätylaipan ja pesän väliin laitoin tiivisteliiman.


Kardaanin laippaa joutui hieman muokkaamaan. Hihnapyörää siirsin n. 5mm eteenäin. Kiilauraa täytin hitsaamalla n. 5mm ja jyrsin sitä eteenpäin suunnilleen saman verran. Hihnapyörän takapuolen sorvasin ja kiillotin, tämä pinta menee stefan sisälle. Väliholkki, joka kuvassa näkyy, vastaa ensimmäisen uuden laakerin sisäkehään.
Siellä se nyt on valmiina ja asennettuna paikoilleen.  Laturin hihnankiristys tankoa jouduin hieman muokkaamaan. Öljypumppua ja laturia jouduin siirtämään myös n. 10mm eteenpäin. Toivotaan että homma toimii.

Urakan päätteksi vaihteisto sai sisäänsä uudet automaattivaihteistoöljyt sekä uuden huohottimen johon on tehty myös mittatikku öljymäärälle. Täyttömäärästä en löytänyt faktaa mutta 20l litraa sinne on nyt kipattu öljyä.


Sivun alkuun