Ilmainen www-laskuri

Aloitus

Vene

Tekniikka

Kalastus

Minä

Linkit

 

Kalastus | Tuulastus | Vetouistelu

 

Halpaa vetouistelua

Viihdyn kesällä myöskin veneessä. Yleensä kaverina on silloin myös muutama vapa, ja joitakin apuvälineitä. Kuvailla ei voi sitä tunnelmaa kun keli on tyyni, muutama uistin lipuu hiljaa perässä ja vanhahko Evinrude nakuttelee tyhjäkäynnillä miedon öljynkäryn siivittämänä suomalaisessa suvessa. Kun tähän saakka on päästy vielä kohtuullisella budjetilla niin sanoisin että joka miehen vetouistelussa hivotaan täydellisyyttä.

Mielenkiinto on aina kohdistunut erilaisiin vempaimiin, joilla voi asioita tehdä helpommin. Myös tähän harrastukseen on niitä jokunen tullut mietittyä.

Sähköinen syvätakila

Tämä laitos on ehdottomasti ylpeilemisen arvoinen, koska se toimii täydellisesti. Kiitos laitteen tekniselle toteutukselle kuuluu veljelleni joka on tehnyt sorvailut ja sen semmoiset.


Syvätakila on lähdetty tekemään Datsunin tuulilasinpyyhkijänmoottorin ympärille. Runko on tavallista lattarautaa, jonka päälle moottori on asetettu kyljelleen. Moottorin akselilla on alumiinista sorvattu kela ja kelalla riittävä määrä ohutta teräsvaijeria. Tämä komeus on verhottu yksinkertaisella alumiinkotelolla. Kiinnitys veneeseen on ratkaistu huonekaluputkenpätkällä joka on hitsattu laitteen pohjaan. Veneessä on tietysti vastakappale ja siinä lukitusruuvi jolla takila kiristetään kiinni.
Syvätakilan ohjauksen toteutettiin yksinkertaisesti.

Toinen painonappi on tavallinen sulkeutuva kosketin, joka toimii käynnistyskytkimenä. Toinen painonappi on "ristiin vaihtava",eli sillä voidaan napaisuus kääntää jolloin moottorin pyörimis suunta muuttuu.Yhtä nappia painamalla takila kelaa vaijeria ulospäin ja kumpaakin nappia yhtäaikaa painamalla sisäänpäin.

Paino on itse kehitetty versio

Rosteriputkesta ja peltilätyskästä hitsattu runko, joka on valettu täyteen lyijyä. Putkeen hitsattu pelti, johon vaijeri kiinnitetään toimii evänä, joka pitää painon sivusuunnassa paikallaan uistelun aikana. Putken etupuolelle rakennettu "turpalevy" toimii hiukan samaan tapaan kuin vaapuissakin. Se vetää painoa kevyesti pinnan alla jolloin paino ui kokoajan pienessä jännityksessä ja uinti pysyy vakaana. Evällä ja turpalevyllä varustettu paino uppoaa eriitäin helposti. Se on kevyt vetää, eikä rasita takilaa. Lisäksi kestää lähes paikallaan takilan alapuolella koska sillä ei ole vastustavaa pinta-alaa niin paljoa kuin esimerkiksi kuulalla. Painoa en ole koskaan mitannut vaan se on kokemuksen myötä muokkautunut sopivaksi.

Kalastus | Tuulastus | Vetouistelu