Luomuhunajaamme on myynnissä Polvijärvellä Tulijaistuvassa ja Joensuun Areenan kevätmarkkinoilla 24.-25.3.2012. Joensuun Kauppahallin luomukaupasta saa siitepöly-hunajaamme. Pieniä hunajapurkkeja on myynnissä myös Kauppahallin Karjalaisten taitajien myymälässä. Pyydettäessä toimitan hunajaa tullessani Joensuuhun.

Kotikummun tila

Kotikummun luomutila sijaitsee Polvijärvellä Kinahmon kylässä. Tila on yli satavuotias ja sen piha on rakennettu neliön muotoon pienelle mäelle. Rakennuksissa on luonnonkiviperustus ja rossipohja. On iso keltainen talo, jonka pirtissä on tummat hirsiseinät. Jyhkeän leivinuunin pankolle mahtuu keveästi kaksi aikuista. Taloa vastapäätä on komea kivinavetta. Vasemmalla on aittojen rivi, oikealla talli ja lampola, kauempana riihi ja vanha sauna.
Sadan metrin päässä Rauanlahdella lainehtii Höytiäisen vesi. Pellot ovat erinomaista viljelymaata: entistä järvenpohjaa, punertavaa, savensekaista multaa. Tila on merkitty karttoihin Pajusalmena, ja se on ollut Karttusten suvun omistuksessa. Me olemme omistaneet tilan muutamia vuosia, ja siirtäneet sen maat luomuun. Tilan vanha nimi on siirtynyt muualle tontin jakojen myötä ja päärakennuksen ympäristö on nykyisin Kotikumpu.

Kumppanuus-maatalous

Tilamme tuottaa luomuvihanneksia omaan käyttöön ja kumppanuustilana harrastajille. Viljelykumppanuus tarkoittaa sitä, että harrastaja saa pientä maksua vastaan käyttöön haluamansa alueen, esimerkiksi aarin kynnettyä maata. Hän hoitaa alueensa itse, mutta n. kolmen viikon välein olemme itse mukana auttamassa ja neuvomassa, jos niin halutaan. Palstan hoito muutaman tunnin ajan noin kolmen viikon välein on melko riittävä satsaus talven vihannesten ja juuresten tuottamiseksi. Tilamme käsityövälineiden lainaaminen on mahdollista (harat, kuokat, haravat jne.). Sovittaessa myös tuotteiden talvivarastointi maakellarissamme on mahdollista. Harrastajien tulee sitoutua noudattamaan luomussa sallittuja viljelymenetelmiä. Harrastajapellot eivät kuulu virallisen luomuvalvonnan piiriin. Juhlistamme sadonkorjuuta syksyllä yhteisin peijaisin.

Luomuhunaja

Tilamme päätuote on virallisessa luomuvalvonnassa oleva luomuhunaja. Mehiläisemme keräävät hunajan Höytiäisen rannoilta ja metsistä. Pääravintokasveja ovat paju, voikukka, viljelemämme mesimarja, villi vadelma, apila ja horsma sekä alueen villit luonnonkukat mm. leskenlehti, puna-ailakki, orvokit, leininkit, koiranputket ja hiirenvirnat. Suurin osa tilaamme ympäröivistä pelloista on luomuviljeltyjä.

Luomuhunajan tuottaminen on mahdollista, kun mehiläisten lentoalueella, kolmen kilometrin säteellä, ei ole vilkasta liikennettä, raskasta teollisuutta, kaatopaikkoja, sokeritehtaita tai myrkkyjä käyttävää maataloutta. Mehiläisiä ei saa käsitellä lääkkeillä tai kemikaaleilla. Talviruokana käytetään luomusokeria. Punkkien torjuntaan käytetään luonnon happoja: muurahaishappoa ja oksaalihappoa. Talvipesän materiaalina tulee olla puu.

Ulkomailla hunaja mielletään luonnon omaksi lääkkeeksi, ei pelkäksi sokeriksi. Hunaja sisältää monenlaisia, eri tavoin vaikuttavia sokereita, siitepölyä sekä runsaasti entsyymejä ja muita terveyttä edistäviä aineita. Saadakseen parhaan hyödyn hunajasta, se tulisi nauttia kuumentamatta. Aromikkaana luonnon tuotteena hunaja sopii myös juomiin ja ruuanlaittoon. Kehotamme kokeilemaan ihoa hellivää saunahunajaa tai siitepölyä terveyttä vahvistamaan. Mehiläiskuningatar ei syö muuta kuin hunajaa ja siitepölyä, ja se munii jopa 1600 munaa päivässä! Kukkien siitepöly on myös ehdoton proteiinin lähde toukkien ravinnossa.

Hunaja lingotaan tilallamme ja pakataan tuoreeltaan, lämmittämättä, suoraan kuluttajalle tuleviin purkkeihin. Hunajasta ei suodateta pois siitepölyä, eikä siihen lisätä mitään. Kiteytymistä ei ohjata, vaan hunaja saa kiteytyä luonnollisesti itsekseen. Kiteiden karkeus vaihtelee vuosittain. Yleensä hunajamme ei ole kiteydyttyään talvella aivan kovaa, vaan antautuu nöyrästi lusikan edessä. Kovettuneen hunajan saa pehmeäksi lämmittämällä esimerkiksi vesihauteessa. Helpoin keino on ottaa hunajapurkki mukaan saunan alalauteille. 

Eri hunajalaatujen tuottaminen on mahdollista, kun hunajaa lingotaan pian tiettyjen kukkien kukinta-ajan jälkeen. Erikoisuutemme on voimakkaan makuinen ja aromikas, tumman keltainen Juhannushunaja, joka lingotaan heti heinäkuun alussa. Juhannushunajassa maistuvat voikukka, mesimarja ja muut juhannuksen kukat. Pääsadon hunaja on tuoreeltaan kuin juoksevaa kultaa, siitä nimi Kinahmon kulta. Kiteydyttyään hunaja on vaaleaa, aromikasta ja herkullista. Villien kukkien aromi on jäljittelemätön.

Toinen mehiläistarhamme on Ruvaslahdella, lähempänä Kolia. Tämän tarhan hunaja on nimeltään Ruvaslahden lahja. Kesänä 2012 Ruvaslahden hunajaa tuottavat myös tummat pohjolan mehiläiset, joka on vanha suomalainen maatiasrotu. Koska keräilyalue on metsäisempää seutua, saattaa hunajassa maistaa hieman villimmän aromin.

Hunajastamme sanottua:

- En usko mihinkään näihin luonnonlääke-hömpötyksiin. Minulla on keuhkoahtauma ja astma. Sain lahjaksi purkillisen juhannushunajaanne, ja olen ottanut siitä lusikallisen joka aamu. Ja ihmeekseni en ole tarvinnut astmapiippua lainkaan. No, hunaja loppui, ja jouduin ottamaan piipun taas käyttöön. En tiedä mihin uskoa, mutta lähettäkää lisää sitä hunajaa. 

- Minulle, aikuiselle, tuli kauhea nuha, niin etten saanut nukuttua. En saanut henkeä kun oli nenä tukossa. Olin kuullut paljon juttuja hunajan terveellisyydestä, ja ajattelin että kokeillaan nyt sitten! Tungin iltasella pienen nokareen hunajaa sormellani kumpaankin sieraimeen. Maistui se ainakin paremmalle kuin tavallinen nuhalääke, joka ei minulla auta mihinkään. Olin hetken selälläni, ja kohta oli sieraimet auki. Ja nukuin kuin tukki kiitollisena koko yön. Aamulla nuha yritti uudelleen, mutta otin saman hunajakuurin, eikä ole sen koomin nuha vaivannut.

Lisää tietoa hunajasta, mehiläisistä ja mehiläistarhauksesta Suomen Mehiläishoitajain Liiton sivuilta.