Hunajaamme on myynnissä Polvijärvellä Tulijaistuvassa. Pyydettäessä toimitan hunajaa tullessani Joensuuhun.

Luomuhunaja

Lepokoti Eheytyksessä tuotetaan  luomuhunajaa, joka ei ole enää virallisessa luomuvalvonnassa. Tuotantomme on niin vähäistä, ettei virallisen valvontamaksun (180 € ) maksaminen ole mielekästä. Mehiläisten hoidossa ei tapahtunut muutoksia, vaan hoidamme mehiläiset edelleen luomuna. Mehiläisemme keräävät hunajan Höytiäisen rannoilta ja metsistä. Pääravintokasveja ovat paju, voikukka, viljelemämme mesimarja, villi vadelma, apila ja horsma sekä alueen villit luonnonkukat mm. leskenlehti, puna-ailakki, orvokit, leininkit, koiranputket ja hiirenvirnat. Suurin osa tilaamme ympäröivistä pelloista on luomuviljeltyjä.

Luomuhunajan tuottaminen on mahdollista, kun mehiläisten lentoalueella, kolmen kilometrin säteellä, ei ole vilkasta liikennettä, raskasta teollisuutta, kaatopaikkoja, sokeritehtaita tai myrkkyjä käyttävää maataloutta. Mehiläisiä ei saa käsitellä lääkkeillä tai kemikaaleilla. Talviruokana käytetään luomusokeria. Punkkien torjuntaan käytetään luonnon happoja: muurahaishappoa ja oksaalihappoa. Talvipesän materiaalina tulee olla puu.

Ulkomailla hunaja mielletään luonnon omaksi lääkkeeksi, ei pelkäksi sokeriksi. Hunaja sisältää monenlaisia, eri tavoin vaikuttavia sokereita, siitepölyä sekä runsaasti entsyymejä ja muita terveyttä edistäviä aineita. Saadakseen parhaan hyödyn hunajasta, se tulisi nauttia kuumentamatta. Aromikkaana luonnon tuotteena hunaja sopii myös juomiin ja ruuanlaittoon. Kehotamme kokeilemaan ihoa hellivää saunahunajaa tai siitepölyä terveyttä vahvistamaan. Mehiläiskuningatar ei syö muuta kuin hunajaa ja siitepölyä, ja se munii jopa 1600 munaa päivässä! Kukkien siitepöly on myös ehdoton proteiinin lähde toukkien ravinnossa.

Hunaja lingotaan tilallamme ja pakataan tuoreeltaan, lämmittämättä, suoraan kuluttajalle tuleviin purkkeihin. Hunajasta ei suodateta pois siitepölyä, eikä siihen lisätä mitään. Kiteytymistä ei ohjata, vaan hunaja saa kiteytyä luonnollisesti itsekseen. Kiteiden karkeus vaihtelee vuosittain. Yleensä hunajamme ei ole kiteydyttyään talvella aivan kovaa, vaan antautuu nöyrästi lusikan edessä. Kovettuneen hunajan saa pehmeäksi lämmittämällä esimerkiksi vesihauteessa. Helpoin keino on ottaa hunajapurkki mukaan saunan alalauteille. 

Eri hunajalaatujen tuottaminen on mahdollista, kun hunajaa lingotaan pian tiettyjen kukkien kukinta-ajan jälkeen. Voimakkaan makuinen ja aromikas, tumman keltainen Juhannushunaja lingotaan heti heinäkuun alussa. Juhannushunajassa maistuvat voikukka, mesimarja ja muut juhannuksen kukat. Pääsadon hunaja on tuoreeltaan kuin juoksevaa kultaa. Sen nimenä on Varosen viettelys. Kiteydyttyään hunaja on vaaleaa, aromikasta ja herkullista. Villien kukkien aromi on jäljittelemätön.

Ruvaslahden hunajaa tuottavat tummat pohjolan mehiläiset, joka on vanha suomalainen maatiasrotu. Mehiläiset ovat väriltään lähes mustia, ja suurempikokoisia kuin yleisimmät tuotantomehiläiset. Ne keräävät mettä myös viileämmällä kelillä, ja pärjäävät vähemmällä talviruualla. Ne ovat lauhkeita ja helppoja käsitellä. Keväällä pesät kasvavat todella nopeasti. Koska keräilyalue on metsäistä seutua, saattaa hunajassa maistaa hieman villimmän aromin.

Hunajastamme sanottua:

- En usko mihinkään näihin luonnonlääke-hömpötyksiin. Minulla on keuhkoahtauma ja astma. Sain lahjaksi purkillisen juhannushunajaanne, ja olen ottanut siitä lusikallisen joka aamu. Ja ihmeekseni en ole tarvinnut astmapiippua lainkaan. No, hunaja loppui, ja jouduin ottamaan piipun taas käyttöön. En tiedä mihin uskoa, mutta lähettäkää lisää sitä hunajaa. 

- Minulle, aikuiselle, tuli kauhea nuha, niin etten saanut nukuttua. En saanut henkeä kun oli nenä tukossa. Olin kuullut paljon juttuja hunajan terveellisyydestä, ja ajattelin että kokeillaan nyt sitten! Tungin iltasella pienen nokareen hunajaa sormellani kumpaankin sieraimeen. Maistui se ainakin paremmalle kuin tavallinen nuhalääke, joka ei minulla auta mihinkään. Olin hetken selälläni, ja kohta oli sieraimet auki. Ja nukuin kuin tukki kiitollisena koko yön. Aamulla nuha yritti uudelleen, mutta otin saman hunajakuurin, eikä ole sen koomin nuha vaivannut.

Lisää tietoa hunajasta, mehiläisistä ja mehiläistarhauksesta Suomen Mehiläishoitajain Liiton sivuilta.